Esimesel advendipühal peetavas töötoas saate meistrite abiga valmistada ungari meekooke (mézeskalács). Proovida saab nii suhkruglasuuriga kaunistamist kui ka puidust vormidega meekookide valmistamise tehnikat. Osalejatel on võimalik valmistada endale magusalt lõhnavaid kauneid kingitusi ja jõulukuuse kaunistusi. Registreeru aegsasti, sest kohtade arv on piiratud.
Meekoogimeistri töö on üks kõige huvitavamatest ametitest, millel on väga pikk traditsioon. Esimesed meekoogikesed valmisid arvatavasti meest, jahust ja veest, mida kuivatati kuumaks aetud kivide peal, hiljem küpsetati saviahjus.
Lisaks meele, on Egiptuse püramiididest leitud ka meega valminud taigna jäänuseid. Kreeklased ohverdasid oma jumalatele samuti meega valminud taignast tehtud figuure. Vürtsikas meekook ei puudunud ka gurmaanidest roomlaste toidulaualt. Savivormide abil valmistasid nad nii mütoloogilisi stseene kujutavaid figuure kui ka valitsejate portreedega kaunistatud taalreid.
Ungari territooriumil Árpádi dünastia ajal valmistati vahast figuure, meega maitsestatud jooke ja kooke mesindusi omavates kloostrites, hiljem ka nende ümber tekkinud asulates.
15. sajandist alates hakkasid osavad meistrid või nende abilised meekookide valmistamiseks kasutatavaid figuure ise puust nikerdama.
Meekoogivalmistajate õitseaeg oli aga 17.-18. sajand. Aja möödudes vahetasid religiooniteemalisi vorme välja igapäevaeluga seotud kujutused kookidel, pakkudes laia valiku laatade külastajatele. 19. sajandi keskpaigast esineb ühevärviliste kookide kõrval ka värvilisi, rohkete kaunistustega, peegliga, paberpildiga, tekstiga ja lilledega kaunistatud meekooke.
Möödunud sajandi kondiitritööstuse arengu tõttu hakkas meekoogimeistri amet kaduma. Tänapäeval tegutseb Ungaris vaid loetud arv traditsioonilisi meekooke valmistavaid väikeettevõtjaid. Sellele vaatamata võime öelda, et meekookide valmistamise kõik vormid on Ungaris taas moes. Pärimuskultuuri hoidvad käsitöölised valmistavad ning müüvad maitsvaid ja kauneid traditsioonilisi ja kaasaegseid meekooke nii kodustes töökodades kui ka erialastes töötubades, rahvakunstiühingute üritustel ja festivalidel.
Selliste käsitöölistena sõtkuvad oma taigna, küpsetavad ja kaunistavad oma meekooke traditsioonilisi tehnikaid silmas pidades ja neid populariseerides Angéla Milner, suhkruglasuuriga kaunistamise tehnika (ung. írókás) meister, ning Mirtill Seregély, kes kasutab oma meekookide valmistamisel puidust nikerdatud vorme. Nad mõlemad on Pest-Buda Käsitööliste Rahvakunstiühingu liikmed, kes viljelevad ja õpetavad meekookide valmistamise kunsti.
Esimesel advendipühal peetavas töötoas saate meie abiga proovida mõlemat tehnikat ning valmistada endale magusalt lõhnavaid kauneid kingitusi ja jõulukuuse kaunistusi.
Ootame kõiki huvilisi oma magusasse meekoogilõhnalisse töötuppa!